Vår historia

BYN

Kopparberg är en liten ort några mil norr om Örebro, mitt i Sverige. I Kopparberg kan man gå på bäversafari, besöka Kôppebärsmarken, åka skidor, spela golf eller bara njuta av fin natur. Du kan faktiskt göra det mesta på orten, även om den är liten.

Det finns många historier om Kopparberg. En av dem är att det sägs spöka i Stora Huset. Om du vill se om det stämmer så är du mer än välkommen.

BRYGGERIET

Bryggeriet står fortfarande på samma plats som för över 130 år sedan. 1882 gick 36 bryggare ihop och bildade Kopparbergs Bryggerier, för att tillsammans tillverka den bästa svagdrickan. Det gjorde de fram till och med 1988 då bryggeriets friska och klara källvatten lockade ett schweiziskt bolag till Kopparberg. Den schweiziska affärsmannen som stod bakom köpet drev bryggeriet fram till 1993 och hann under tiden rusta upp lokalerna. Om det var våra svenska årstider som fick schweizaren att tröttna vet vi inte men i vilket fall så tog banken över lokalerna 1993.

En branschtidning skrev en notis om att bryggeriet var till salu. De nya köparna blev bröderna Peter och Dan-Anders Bronsman som samlade alla pengar de hade och tillsammans med banken gick in som ny ägare till bryggeriet.

CIDER

År 95/96 föds idén till Kopparberg starkcider. Vid denna tidpunkt är cidern som konsumeras i Sverige av den engelska typen. Kopparbergs utvecklar istället en helt ny och lite sötare smak som snabbt blir svenskarnas nya favorit. Den första cider blir Kopparbergs Äpplecider.

Idag, nästan 20 år senare, finns Kopparberg representerade i över 40 länder och i ett antal olika varianter. Under tiden har även Kopparbergs innovation inom ciderkategorin utvecklat Fruit Cider och även Semi Sweet Cider.